Sista riket 1

Jag har läst och läst, är verkligen glad att jag inte hade några planer i helgen;). Jag läste ut Sista riket nu ikväll och den är så bra! Den kunde lätt få en femma av mig om det inte var så få kvinnor i boken, det finns bara en kvinnlig huvudkaraktär.
 
 
 
 
I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Den evige och odödlige Överstehärskaren och aristokratin styr och vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och slaveri. Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar de dödsdömda. Kelsier har allomantiska förmågor - magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter - och en plan om hämnd och frigörelse. Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker - men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.
För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter...
 
0 kommentarer Follow
publicerat i

Bokbloggsjerka 29 jan- 1 feb

  
 
Oj, Annika ställer en svårt fråga den här gången tycker jag, helt plötsligt har jag glömt alla böcker som innehåller överraskningar som får mig att tänka..men vad hände nu? Det är så typiskt.
 
Har du någonsin läst en bok där det har hänt någonting som du inte alls hade väntat dig eller som du absolut inte tyckte om? 
 
Men jag hittade en bok som jag nästan hade glömt bort, fy på mig. Den boken kan jag tänka mig läsa om och den innehöll många överraskningar och så är den jätte bra. En perfekt bokcirkel bok:).
 
 
Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.
 
 
 
8 kommentarer Follow
publicerat i
Taggar: Bokbloggsjerka

Jag är fast

Åh, jag har nog lånat en jätte spännande bok:). Jag har bara hunnit läsa ca 50 sidor men är redan fast och hoppas att resten är lika spännande. Men det finns en liten nackdel med den boken som är på 700 sidor, hur ska jag orka släpa med mig den så fort jag går ut?! På sistone har jag anpassat mig och valt lätta böcker men nu vill jag ha just Sista riket med mig;).
 
 
 
2 kommentarer Follow
publicerat i
Visa fler inlägg