Stark kritik mot Inlåst


Stark kritik mot TV 4: s ungdomsvårdsserie

I TV 4:s Inlåst stängs åtta 16-åringar med kriminell bakgrund in på en fängelseanstalt.

– Det är ett jippo, säger Leif Obert, tidigare biträdande chef på Fagareds ungdomshem.

Relaterat

På torsdagskvällen sänds den första delen av Inlåst i TV 4. I programmet, som spelades in i juni, låser åtta killar som kommit på kant med rättvisan frivilligt in sig på ett fängelse i Västervik. Under tolv dagar lever de ett inrutat liv med jobb, studier, och föreläsningar. På anstalten får de också sällskap av före detta fångar med tungt kriminell förflutet, som ska vara deras mentorer. Tanken med programmet är att ungdomarna ska bryta med sina tidigare liv och komma på rätt spår igen.

Får inte hjälp

– Många tjejer och killar får inte den hjälp av samhället som de behöver. Det här är ett försök att göra något. Pojkarna har i samråd med sina föräldrar bestämt att de vill vara med. Programmet blev också en upplevelse som kan vara avgörande för deras framtid, säger AnnBritt Grünewald, före detta fängelsedirektör på Österåkeranstalten som medverkar i programmet tillsammans med kriminalpsykologen Björn Lagerbäck och Mats Barre, vice vd på ungdomshemmet Hassela på Gotland.

Men det riktas också kritik mot TV 4:s nya realityserie.

Leif Obert, som tidigare arbetade som biträdande chef på Fagareds ungdomshem i Lindome, ser flera tveksamheter med programidén.

– Det här är ingen normal situation för ungdomarna. Och när det gäller mentorer är det oerhört viktigt att det har gått lång tid, vid narkotikabrott hela tio år, sedan de var kriminella, säger han

Leif Obert är även tveksam till den exponering som de unga deltagarna utsätts för.

– Det är inte rätt mot killarna. De blir synliga på ett felaktigt sätt.

AnnBritt Grünewald ser däremot ingen fara med att 16-åringarnas liv på anstalten går att följa i tv.

– Min erfarenhet säger att har de unga visat sitt ansikte i tv så vet varenda polis i det här landet hur de ser ut, det är brottsförebyggande. And- ra glömmer fort men inte poliser, de är tränade i att känna igen folk, säger AnnBritt Grünewald som tycker att inspelningarna gick bra.

– Mentorerna har varit helt suveräna. Jag önskar att samhället kunde bli bättre på att ta vara på alla dessa människor som har viktiga erfarenheter och kunskaper. Av de unga jobbar flera i dag, medan någon fortfarande går på kryckor.

Ex-brottsling

Martin Johansson är en av ex-brottslingarna i serien. Han växte upp i Biskopsgården och började sin kriminella bana redan vid 12-årsåldern. I dag är han 42 år och jobbbar som ordförande för Göteborgsavdelningen av Kriminellas revansch i samhället och håller parallellt på med att starta ett livsstilshus för avhoppande gängmedlemmar.

Martin Johansson erkänner att han var kluven till mentorskapet:

– Jag funderade länge på risken för att ungdomarna skulle bli exploaterade. Men tvivlen skingrades. Om vi kan få några att bryta det kriminella mönstret är det värt exponeringsfaran.

Han betonar också att tv-tittarna kommer att få se på vilket sätt 16-åringarna får hjälp och stöd av mentorerna:

– Det vi förmedlade till killarna var helt enkelt sunda värderingar.

Inlåst bygger på det brittiska formatet Banged up. Martin Nygren, exekutiv producent på TV 4, tycker att produktionsbolaget Meter film och television har gått försiktigt fram under arbetet med programmet.

Handskas varsamt

– Varje gång en människa berättar sitt livs historia så måste man handskas med den varsamt. Vi har också varit noga med att inte framställa ungdomarna som några tv-idoler eller förebilder, säger han.

Hur ser du på trenden att man i realityserieralltmer visar människor som inte mår bra eller är mycket unga ?

– Jag ser inga problem med att skildra de problemställningar vi har i samhället. Allt handlar i slutändan om vilket publicistiskt och etiskt ansvar vi tar för de här personerna. Om man gör det på ett smakfullt och schyst sätt så är det inte fel.

Jenny Björnulfson031-62 46 68[email protected]
Anders Martinsson031-62 40 00[email protected]
Publicerad 20:03Uppdaterad 20:44


Vad tror ni? Jag tror absolut att det hjälper ungdomarna. Jag har sett liknande i amerikanska program och det verkade som det hjälpte. De hårdaste ungdomar började gråta och fick en ny syn på livet. Hoppas det fungerar här också. Jag ska titta på programmet om det är texad vill säga.
#1 - - Smultron:

när visas den på tv?